AnasayfaProjelerimiz

Projelerimiz

Proje Kapsamlarımız

Derneğimiz 6 Şubat depremlerinden sonra yasal statü elde ettiği dönem itibariyle fon başvurularını takip etmeye başlamıştır. Şu ana kadar STDV, İsveç Elçiliği, Medico, EED, Terra Tech, Sivil düşün, Hayata Destek gibi hibelere başvuru yapmıştır. Bunun dışında dayanışma ağları üzerinden proje fikirlerini yaygınlaştırarak destek arayışlarını sürdürmekteyiz. 

Onaylanıp devam eden projeler: Medico projesi, İsveç Elçiliği projesi

Onaylanmak üzere olan proje: EED projesi

1. MEDİCO

Proje adı: Mobil Sağlık Klinikleri

Proje özeti:

Proje, deprem bölgesi olan Hatay ve Adıyaman şehir merkezleri dışındaki alanlarda temel birinci basamak sağlık hizmetlerine erişemeyen depremzedelere ulaşmayı amaçlamaktadır. Hedeflenen faaliyet alanları:

  1. Tedavi edici önlemler
  2. Önleyici tedbirler
  3. Psikososyal destek

Depremin yıkıcı etkilerinin ortadan kalkması ve deprem bölgesinde insanların refahının artması için temel sorunların çözülmesi elzemdir. Koruyucu sağlık hizmetleri ve psikososyal destek sağlanarak topluma kalıcı zarar verebilecek sorunların önüne geçilebilir. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi yeniden yapılanmanın önemli bir bileşeni olacaktır. Kalıcı çözüme yönelik ilk adımlar, kırsal bölgelere doğrudan hizmet götürmek ve kırsal bölgelerden veri toplamak olacaktır.

Projenin beklenen sonuçları:

– Deprem bölgesinde sağlık hizmetlerine erişimi artıracaktır.

– Salgın, bulaşıcı ve kronik hastalık riskini azaltmak için uzun vadeli bir önleme stratejisi uygulanacaktır.

– Psikososyal destek faaliyetleri, depremden etkilenen kadınların, çocukların, gençlerin ve mültecilerin refahını artıracaktır.

– Doğal afetler açısından riskli bir ülke olan Türkiye’nin sağlık konusundaki genel afet uygulamalarına katkı sağlayacaktır.

– Deprem bölgesinde mevcut sağlık hizmetlerinin önemi konusunda daha fazla farkındalık oluşturacaktır. 

– Deprem bölgesindeki hizmetlerle ilgili temel sorunların çözümü için ulusal mekanizmalar acil harekete geçmeye zorlanacaktır.

2. İSVEÇ BAŞKONSOLOSLUĞU

Projenin adı: Deprem Bölgesinde Kadınların İnsan Hakları İhlalleri

Projenin özeti

      Depremin üzerinden geçen zamana rağmen bölgede eğitim, sağlık, gıda, beslenme ve barınma ciddi ihtiyaç alanları olmayı sürdürmektedir. Aynı zamanda yaşanabilir çalışma koşullarının yaratılması ve sürdürülebilir geçim kaynaklarının yeniden inşası açısından da büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu durumun bu koşullar altında eşit olmayan bakım sorumluluğu altında ezilen kadınların omuzlarına çifte yük getirdiği bilinmektedir. Hükümet politikaları ve afet yönetimi eksikliğinin bir sonucu olarak, insanların evsiz, işsiz vb. olmadan yaşama süreleri uzadıkça insan hakları ihlalleri giderek artmaktadır. Proje, insan onuruna yaraşır bir yaşam talep ederek şiddete uğrayan kadınların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin kamusal bir gündem oluşturmayı ve mevcut mekanizmaları güçlendirecek politikalar oluşturmayı amaçlamaktadır.

      Proje kapsamında toplumsal muhalefetin güçlenmesi, onurlu yaşam hakkı için depremden etkilenenlerden doğrudan veri toplanarak yapılacak raporlama ile uluslararası bir baskı oluşturulacaktır. Öncelikle yıkımın en yoğun olduğu 2 pilot il (Hatay ve Adıyaman) seçilerek, veriye dayalı bir metodoloji ile hesap verebilirliğin artırılması için toplumsal baskı oluşturacak bir yaklaşım geliştirilecektir. Eğitim, sağlık, barınma, şiddet vb. alanlarda yaşanan kadın hakları ihlalleri bu saha ziyaretlerinin ve raporlamanın ana odağı olacak. Rapor ile kadınların deprem sonrasında eğitim, sağlık, barınma, şiddet gibi uzun vadede yaşadıkları hak ihlalleri görünür hale gelecektir. Rapor yazıldıktan sonra İngilizceye çevrilecek ve uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, parlamento üyeleri vb. ile paylaşılacaktır. Ayrıca raporun sonuçlarının Türkiye’de paylaşılması için iki aylık bir kampanya düzenlenecek ve sonuçlar yerel yönetimler, akademisyenler, parlamenterler, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu ile etkin bir şekilde paylaşılacaktır.

3. EED (European Endowment For Democracy)

Proje özeti:

    Bu proje ile derneğin kurumsallaşma sürecini tamamlamak, kapasitesini güçlendirmek ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, bu alanda çalışan STK’lar ve oluşumlar arasında koordinasyonu ve işbirliğini geliştirmek, depremden etkilenen öncelikli beş ildeki (Maraş, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Antep) genel olarak depremden etkilenen 11 kentte depremzedelerin ihtiyaçlarının gereken bir şekilde karşılanmasına ve kamunun sorumluluğunu görünür hale getirerek kamu mekanizmalarının demokratik, şeffaf ve katılımcı bir şekilde işlemesine, dolayısıyla demokratikleşmesine katkıda bulunmaktır.

  Projeden yararlanması beklenen grup, depremden etkilenen öncelikli illerden Hatay, Maraş, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya’da yaşayan ve depremden olumsuz bir şekilde etkilenen bireylerdir. Ayrıca bu illerde bulunan STK’lar, kamu kurumları, ülke içindeki ve ülke dışındaki konuyla ilgili STK’lar ve basın kurumları da hedeflenen gruplar arasındadır. 

  • Mayıs 8, 2024